CARA AGAR ANAK IKUT PUASA RAMADAN

CARA AGAR ANAK IKUT PUASA RAMADAN

Membawa kanak-kanak untuk berpuasa untuk Ramadan tidak mudah. Kelaparan sentiasa menjadi sebab anak-anak berhenti berpuasa. Mungkin pada mulanya, anak-anak teruja dengannya. Walau bagaimanapun, apabila mereka melihat rakan-rakan mereka yang tidak lagi berpuasa kerana mereka letih dan lapar, anak itu pergi tanpa puasa.

Bagaimanapun, sebagai ibu bapa, anda mesti memperkenalkan puasa Ramadhan kepada anak-anak anda dari awal. Jemput anak anda untuk mengambil bahagian dalam 5 cara https://www.sekolahan.co.id/ yang unik ini.

1. Bercakap mengenai kebijaksanaan puasa
Kanak-kanak cenderung untuk mengingat dengan mudah apa yang mereka lihat dan dengar. Oleh itu, untuk memperkuat semangat puasa anak-anak anda pada bulan Ramadan, anda boleh memberi mereka gambaran kebijaksanaan puasa. Dari kisah kawan, kisah kanak-kanak, dengan lagu mengenai tema yang sama. Ajarkan kebijaksanaan berpuasa, baik fizikal dan rohani. Secara fizikal, terangkan kepada anak anda bahawa puasa adalah baik untuk tubuh kerana diet kita lebih teratur.

Secara rohani, puasa mengajar kita untuk berdisiplin dari semasa ke semasa, untuk menjadi lebih tegas dan lebih empati kepada satu sama lain. Anda boleh menjemputnya berjalan di sekitar orang yang tidak mampu memberi. Tunjukkan dan ajar anak bahawa salah satu kebijaksanaan puasa adalah untuk memahami pengalaman yang kurang bernasib baik dan berusaha untuk membagikan kekayaannya dengannya. .

2. Jangan keterlaluan, ajar perlahan-lahan
Kanak-kanak akan terbiasa belajar dengan perlahan. Untuk melatih anak anda dengan perut kosong, anda boleh mengajarnya secara beransur-ansur. Sebagai contoh, minggu pertama kanak-kanak hanya “berpuasa makanan yang dia suka.” Kemudian minggu berikutnya, kanak-kanak itu diajar untuk berpuasa selama setengah hari tanpa makanan atau minuman. Kemudian, pada minggu ketiga, perbaiki dengan meminta anak anda berpuasa selama dua atau tiga hari.

Ingatlah bahawa apabila anda meminta anak anda berpuasa selama sehari penuh, ingatlah. Jika keadaannya tidak menyokongnya, jangan paksa dia.

3. Sediakan menu khas pada pembukaan dan makan tengah hari
Motivasi untuk puasa juga boleh datang dari makanan. Pikiran anak untuk puasa Ramadan boleh tumbuh apabila dia melihat hidangan khas yang menunggu dia semasa jam buka dan kesihatan yang baik. Walaupun pada pertengahan hari, dia akan bersemangat untuk makan di meja jika hidangan kegemarannya disampaikan di atas meja. Begitu juga untuk masa rehat. Selepas seharian lapar, kanak-kanak itu tidak sabar-sabar melihat keperluan makanan di hadapan matanya.

4. Melibatkan anak-anak dalam semua aktiviti keagamaan Ramadan
Meninggalkan kanak-kanak di atas katil di rumah hanya akan menjadikan mereka malas dan bosan. Semakin anda bosan, semakin banyak masa anda perlu berehat. Oleh itu, jemput anak-anak anda menyertai program keagamaan tempatan, seperti Lembaga Kilat Ramadan, yang biasanya diadakan di masjid-masjid tempatan. Aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan akan membuat anak gembira dan melupakan kelaparannya.

Sebagai contoh, jemput anak anda belajar pada waktu malam. Walaupun dia bersemangat membaca kitab atau bermain dengan rakan, kanak-kanak itu tidak akan bosan dan akan terus menikmati kehidupan sehingga akhir.

5. Menghargai kejayaan puasa
Jika anak anda belajar berpuasa berdasarkan kemampuan dan matlamat yang telah anda tetapkan, nikmatilah mereka. Penghargaan ini boleh menjadi hadiah semula jadi atau pujian untuk memotivasi.
Ingatlah, dorong anak anda untuk cuba berpuasa lagi tahun depan dengan sasaran yang lebih baik. Sumber: https://www.pelajaran.co.id/

Berikut adalah lima perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan anak-anak anda berpuasa semasa Ramadan.